A tetőfólia kiválasztása

2 perc olvasási idő
Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőfóliát?

Egy új ház építése során sok olyan tényezőt kell figyelembe venni, ami a felszín alatt lapul. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag-választásra és a kialakításra legalább annyira érdemes odafigyelni, mivel a biztonságot és a funkcionalitást tekintve nem javasolt kompromisszumot kötni.

A tetőfólia alkalmazását ma már nélkülözhetetlennek tartják a szakemberek, legyen szó bármilyen tetőről. Tudjuk meg együtt, hogy miért!

Hasznos információk a videó anyagához

Miért érdemes a rendszermegoldást alkalmazni?

Az adott igénynek legmegfelelőbb, rendszer-kompatibilis, hosszú élettartamú termék, esetenként plusz garancia. Röviden ezért! A tetőfedő anyag gyártók a saját termékeikhez illeszkedő megoldást kínálnak, a kommersz fóliákkal ellentétben pluszgaranciákat is vállalnak. Ennek feltételei megtalálhatók a gyártói ÁSZF-ben.

Vajon az általam vásárolni kívánt fólia megfelelő-e?

A tetőfóliának nagyon sok elvárásnak kell megfelelnie, vízzárónak, bizonyos esetekben páraáteresztőnek kell lennie, megfelelő szakítószilárdsággal kell rendelkeznie. A különböző műszaki tulajdonságokat a termék csomagolásán feltüntetik a gyártók. A tetőfedésben a nálunk nagyobb tapasztalatokkal rendelkező egyes országokban előírták, hogy kizárólag legalább 140 g/m2 felülettömeget elérő tetőfóliákat szabad használni. Máshol ez a belépő szint, nálunk ma még ez az általánosan felhasznált termékeknél jobb minőségű megoldásnak számít. Meg kell azonban jegyezni, hogy kizárólag a felülettömegek összehasonlítása nem ad pontos tájékoztatást a fóliák minőségéről, számos egyéb paramétert célszerű figyelembe venni. Magyarországon is létezik egyébként előírás: az ÉMSZ 2006-ban kiadott irányelve határozza meg a fóliák minőségi követelményeit. Ha szakmai segítségre van szüksége, keresse a gyártó alkalmazástechnikai szakembereit!

Szükséges-e, hogy páraáteresztő legyen a tetőfólia?

Bizonyos esetekben, például egy tetőtérbeépítés esetén nagyon fontos a fólia páraáteresztő képessége. Ez az ún. sd érték, amely a nyugvó levegő páraáteresztő képességével hasonlítja össze az adott anyagot. 20 cm-es sd érték alatt tekinthető páraáteresztőnek az anyag. A kisebb érték jobb páraáteresztő képességet takar, de nem feltétlenül jelent összességében is jobb minőségű terméket. A szerkezet rétegrendjét páratechnikailag méretezni kell, igazolni kell, hogy a szerkezetben nem történik páralecsapódás. A páratechnikailag hibás rétegrend vagy a hibás kivitelezés esetén vizesedés, penészedés következhet be, csökkenhet a hőszigetelő teljesítménye, állagvédelmi problémák léphetnek fel és súlyos esetben akár a szerkezet állékonysága is veszélybe kerülhet.

Miért éri meg szakértői segítséget igénybe venni?

A tetőfedő anyag gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve kötelezettség nélküli. A gyártó szakemberei megadják, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ebből melyik lehet az optimális az Ön részére. Ha Ön el akarja kerülni a nem megfelelő roll választással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, időben kérje ki szakértő tanácsát!

Szükséges-e a tetőfólia?

Nagyszüleink idejében fólia nélkül épültek a tetők, ennek ellenére akár emberöltőnyi ideig megfeleltek. Ma azonban sokkal magasabb elvárásaink vannak az épületeinkkel szemben, mint ötven vagy akár húsz-harminc évvel ezelőtt. A tető alatt fokozott szárazsági követelményeket kell biztosítani, hiszen a padlás vagy tetőtér hőszigetelésébe a minimális mennyiségű nedvesség sem juthat be. A megfelelően megválasztott tetőfólia a teljes tetőszerkezet vízzáróságát fokozza. Mára a szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a tetőfólia rendkívül fontos és a legtöbb esetben kihagyhatatlan része a tetőnek! Döntsön jól!

Mitől mehet tönkre a tetőfólia?

Előfordulhat, hogy egyes gyártók az előállítási költség csökkentése érdekében néhány drágább összetevőt a szükségesnél kisebb arányban alkalmaznak, sőt, akár el is hagyják. Ezek a különbségek egy új terméknél nem feltűnőek, csak költséges laborvizsgálatokkal mutathatók ki. Az említett összetevők hivatottak növelni például a hő-, a tűz, és az UV-állóságot. Ha hiányzik a hőállóságot biztosító komponens, akkor a felmelegedő héjazat alatt a tetőfólia molekulái nagyon rövid idő alatt lebomlanak, és a fólia tönkremegy. A jó minőségű tetőfólia is tönkremehet pl. a motorfűrész olajtól, vagy az extrém mechanikai hatástól. Ma már persze léteznek a motorolajoknak, faanyagvédő szereknek ellenálló termékek is, illetve extrém magas szakítószilárdságú termékek is, de ezek használata Magyarországon még nem elterjedt.

Miért fontos a jó döntés a tetőfóliánál?

A tetőfóliát a szerkezet kellős közepére építik be. Amennyiben nem az adott feladathoz megfelelő megoldás készül el, vagy idő előtt tönkremegy, a csere elkerülhetetlen. A tetőfólia szakszerű cseréje általában csak a cserépfedés és lécezés teljes eltávolításával valósítható meg. A csere munkadíja sokszorosa lehet az eredetileg vásárolt tetőfólia bekerülési árának. A cserével járó kellemetlenségek pedig sokszor nem is számszerűsíthetők. Beázás, penészedés, foltos plafon? Lehet, hogy a tetőfólia nem megfelelő! Nem is gondolná, de a tetőfólia az egészséges lakókomforthoz is nagyban hozzájárulhat!
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés