Tetőtépítek logo

Tetőcserép kiválasztás

Bejegyzés kiemelt képe

A Kárpát-medencében a következő évtizedekben a viharok számának és erősségének növekedése várható. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy stabil, megbízható, viharálló és egyben költséghatékony tetőrendszert építsünk!

A Terrán tetőcserepek alapanyaga, a beton, az egyik legnagyobb mértékben időtálló nyersanyag, amely számos pozitív tulajdonsággal bír, ezért javasolt betoncserépben gondolkodni, ha tetőépítésről vagy -felújításról van szó.

Nézze meg videónkat, és megtudhatja, miket kell átgondolni a döntés előtt, és milyen pozitív érvek szólnak a beton tetőcserép mellett!

Hasznos információk a videó anyagához

Mennyi legyen a tetőfedő anyag súlya?

A hornyolt cserepekből készült egyrétegű cserépfedések tömege (akár agyag-, akár betoncserép esetén) jellemzően 38-45 kg/m2 közötti tartományba esik. Ez a tömeg a tetőszerkezet összterhelésének nagyjából 20%-át teszi ki, amihez hozzáadódik a hóteher és szélteher is. Belátható, hogy az agyagcserepekhez képest a beton tetőcserepek néhány kg/m2 többlettömege a tető teljes terhelését alig befolyásolja. Ugyanakkor ez a tömeg 45 fokos tetőhajlászög alatt gyakorlatilag önmagában biztosítja a viharállóságot: csak a tető szélső mezőiben szükséges a kiegészítő mechanikus rögzítés.

Miért környezettudatos választás a betoncserép?

A betoncserepek az legelterjedtebb tetőfedő anyagok közül az egyik legalacsonyabb energiafelhasználással állíthatók elő. A betoncserép az energiafelhasználással arányos CO2 és egyéb gázok kibocsátásának mérséklésével a leginkább ökologikus választásnak számít. A környezet szempontjából további előny, hogy akár 100 éves élettartamot is megérhet.

Mi az előnye a hazai gyártásnak?

A Terrán Kft. egy 100%-ban hazai tulajdonban lévő, családi vállakozás. Ennek egyik előnye, hogy a vállalkozás eredményét itthon forgatja vissza a gazdaságba, idehaza visz végbe beruházásokat (például modern gyárakat építtet), ezáltal itthon teremt munkahelyeket és fizet társasági adót. A hazai működés megkönnyíti a későbbi garanciaérvényesítés folyamatát, vagy a pótrendelések leadását.

Mennyire tartós a betoncserép a viharokkal, faggyal és vízzel szemben?

A hazai szélsőséges időjárási viszonyok között fontos, hogy milyen anyag védi otthonunkat. A tető a ház viharoknak, időjárási viszonyoknak legjobban kitett része. A betoncserepek viharállósága kiváló, anyagukból és tömörségükből adódóan vízzáróak, illetve fagyállóak. Hazánkban a tetőfedő anyagoknak nagyszámú fagyás-olvadás cikusnak kell ellenállniuk, a téli -25 foktól a nyári közel 40 fokig terjedő időjárás rendkívüli módon igénybe veszi őket. A beton mindezt remekül tolerálja, ezért népszerűbbek a tőlünk északabbra fekvő országokban a beton tetőcserepek, míg délebbre inkább az agyad tetőfedő anyagok. Gyártástechnológiánknak, illetve az alapanyagnak köszönhetően beton tetőcserepeink méretpontosak, nem deformálódnak, felhasználásukkal így tökéletesen illeszkedő héjazat alakítható ki.

A beton valóban természetes alapanyagból készül?

Kevesen gondolnak bele, hogy a beton teljes mértékben természetes alapanyagokból, homokból, vízből, illetve hevített és őrölt mészkőből (cementből) készül. Még a színezőanyagként hozzáadott vas-oxid por is a természetben előforduló anyag, amelyet egyes kozmetikumok és élelmiszerek is tartalmaznak.
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés