Tetőtépítek logo

Gyakorlati útmutató a Generon felhelyezéséhez

Bejegyzés kiemelt képe

Köszönjük a videót a SzakiEllenőr-csaladihazepites1 csatornának!

"Így rakjuk majd a napelemes cserepet.
Ez még csak az előzetes! Eljössz te is egy kis csapatmunkára?"

Rezsnyák Péter, kivitelező, építész, YouTuber részt vett Generon képzésünkön, melyen szakembereink megmutatták, hogyan kell beépíteni a tetőfedésbe a Generon napelemes rendszert.

A videóban elhangzott állítások nem a Terrán álláspontját tükrözik, a tényközlés során szubjektív, hibás információk is elhangozhatnak. Az esetleges tévedésekért, a pontatlan tájékoztatásért nem vállaljuk a felelősséget!

Hasznos információk a videó anyagához

Hogyan kell kivitelezni a vápát?

Óva intünk minden laikust, hogy maga kísérletezzen a vápa kivitelezésével, hiszen a vápa az egyik legbonyolultabb részlet a tetőn, ezért csak néhány szempontot emelnénk ki:
  1. A vápalemezt teljes felületű aljzatra kell készíteni, ezt az aljzatot még a fóliaterítés előtt el kell készíteni, és az alátéthéjazat vonalvezetését is úgy kell megoldani, hogy a fólián esetenként megjelenő nedvesség akadálytalanul le tudjon jutni az ereszvonalig, ahol le tud cseppenni a szerkezet károsítása nélkül.
  2. A vápalemez hőmozgását biztosítani kell, ezért a rögzítését rögzítőfércekkel (az ún. „hafterekkel”) kell megoldani a vápalemez átlyukasztása nélkül.
  3. A hornyolt cserepekből készíthető egyrétegű fedés esetén az ún. aláfektetett vápát alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy egy fémlemezre fed rá mindkét oldalról érkező cserépfedés. A cserépfedések nem érhetnek le a vápa tengelyéig, hogy a levelek, egyéb szennyeződések el tudjanak távozni a tetőről. A cserép és a fémlemez közötti hézagot tömíteni szükséges (ún. vápatömítővel).

Mi is az a vápa?

Amennyiben két tetősík olyan módon metsződik, hogy mindkét tetőfelületről a metszésvonal felé halad a csapadék, akkor vápáról, azaz tetőhajlatról beszélünk.

Hogyan kell beépíteni a kúpalátétet?

Két tetőfelületet általában ún. kúpalátét-tekerccsel (roll) csatlakoztatnak egymáshoz. A roll elhelyezése előtt gerinclécet vagy gerincpallót kell beépíteni. Ezt úgy kell pozícionálni, hogy erre feküdjön majd fel a kúpcserép. Nagyon fontos, hogy a kúpalátét nyúlási tényezője és a szélessége igazodjon a cseréptípushoz. Nagyobb cseréphullámhoz szélesebb és nagyobb nyúlási tényezőjű rollt kell használni. A kúpalátét középső vezetővonala mentén a rollt tűzőkapoccsal rögzíteni kell, majd csatlakoztatni előbb az egyik, majd a másik tetőfelület cserepeihez.

Miért érdemes szakértő tanácsát kérni a kúpalátét kiválasztásakor?

A tetőfedőanyag-gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve nem jár kötelezettséggel. A gyártó szakemberei meghatározzák, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ezek közül melyik lehet az optimális az Ön számára. Ha el szeretné kerülni a kúpalátét nem megfelelő megválasztással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, kérje ki szakértő tanácsát a témában!
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés