A gerinc szakszerű kialakítása

1 perc olvasási idő
Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan alakíthatjuk ki szakszerűen a tetőgerincet?

A házak koronájaként magasba nyúló tetőgerinc nem csupán esztétikai funkcióval bír.
A tetősíkokat összekapcsolva a vízzárást biztosítja, valamint a tető szellőzésében is kulcsfontosságú szerepe van.

Nézze meg videónkat és tudjon meg többet róla, hogy miért fontos a megfelelő tetőgerinc kiépítése!

Hasznos információk a videó anyagához

Mi is az az él és taréjgerinc?

Amennyiben két tetősík olyan módon metsződik, hogy metszésvonal felől a csatlakozó tetőfelületek felé halad a csapadék, akkor gerincről beszélünk. A vízszintes gerinc a taréjgerinc, a ferde gerinc az élgerinc.

Miért kell különös gonddal kivitelezni?

A vápa vízterhelése általában igen jelentős, hiszen mindkét csatlakozó tetőfelületre érkező csapadékot ez a szerkezet vezeti le az ereszig. Belátható, hogy különösen fontos a két tetőfelület vízzáró csatlakoztatása, beleértve a nem látható szerkezeteket is (pl. alátétfólia).

Hogyan kell kivitelezni?

Óva intünk minden laikust, hogy maga kísérletezzen a vápa kivitelezésével, hiszen a vápa az egyik legbonyolultabb részlet a tetőn, ezért csak néhány szempontot emelnénk ki: A vápalemezt teljes felületű aljzatra kell készíteni, ezt az aljzatot még a fóliaterítés előtt el kell készíteni, és az alátéthéjazat vonalvezetését is úgy kell megoldani, hogy a fólián esetenként megjelenő nedvesség akadálytalanul le tudjon jutni az ereszvonalig, ahol le tud cseppenni a szerkezet károsítása nélkül. A vápalemez hőmozgását biztosítani kell, ezért a rögzítését rögzítőfércekkel (az ún. „hafterekkel”) kell megoldani a vápalemez átlyukasztása nélkül. A hornyolt cserepekből készíthető egyrétegű fedés esetén az ún. aláfektetett vápát alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy egy fémlemezre fed rá mindkét oldalról érkező cserépfedés. A cserépfedések nem érhetnek le a vápa tengelyéig, hogy a levelek, egyéb szennyeződések el tudjanak távozni a tetőről. A cserép és a fémlemez közötti hézagot tömíteni szükséges (ún. vápatömítővel).

Szükséges-e a kúpalátét-tekercs a sík profilú cserepekhez?

Igen, úgy az élgerinc mint a taréjgerinc esetében szükséges, hiszen enélkül csak az optikai csatlakoztatás történik meg - a vízzáróság szempontjainak figyelmen kívül hagyásával.

Milyen anyagokat kell felhasználni?

A roll – bár jórészt árnyékban, illetve takarásban van – jelentős UV terhelést kaphat, főként a szélső sávban. Törekedni kell az UV álló anyagok, elsősorban fémek használatára. A gyártók kínálatában megtalálhatók az UV álló lakkal bevont, formázható alumínium anyagú tekercsek.

Miért éri meg szakértői segítséget igénybe venni?

A tetőfedő anyag gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve kötelezettség nélküli. A gyártó szakemberei megadják, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ebből melyik lehet az optimális az Ön részére. Ha Ön el akarja kerülni a nem megfelelő roll választással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, időben kérje ki szakértő tanácsát!
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés