Tetőtépítek logo

A tetőfólia kiválasztása

Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőfóliát?

Egy új ház építése során sok olyan tényezőt kell figyelembe venni, ami a felszín alatt lapul. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag-választásra és a kialakításra legalább annyira érdemes odafigyelni, mivel a biztonságot és a funkcionalitást tekintve nem javasolt kompromisszumot kötni.

A tetőfólia alkalmazását ma már nélkülözhetetlennek tartják a szakemberek, legyen szó bármilyen tetőről. Tudjuk meg együtt, hogy miért!

Hasznos információk a videó anyagához

Miért érdemes teljes rendszerben gondolkodni a tető építésekor?

Ahelyett, hogy egyesével választjuk ki a tetőfedéshez szükséges termékeket, érdemes rendszermegoldásokat választani annak érdekében, hogy Ön az igényeinek legmegfelelőbb tetőfedés jöjjön létre, rendszerkompatibilis és hosszú élettartamú tetőelemeket használjon fel, esetenként azért is, hogy mindezzel plusz garanciát szerezzen. A tetőfedőanyag-gyártók a saját termékeikhez illeszkedő megoldást kínálnak, a kommersz fóliákkal ellentétben pluszgaranciákat is vállalnak. További információért keresse fel weboldalunkat!

Vajon megfelelő az általam kiválasztott tetőfólia?

A tetőfóliának nagyon sok elvárásnak kell megfelelnie, vízzárónak, bizonyos esetekben páraáteresztőnek kell lennie, megfelelő szakítószilárdsággal kell rendelkeznie. A különböző műszaki tulajdonságokat a termék csomagolásán feltüntetik a gyártók. A tetőfóliák egyik legfontosabb tulajdonsága a felülettömegük (például 140 g/m2). Meg kell azonban jegyezni, hogy kizárólag a felülettömegek összehasonlítása nem ad pontos tájékoztatást a fóliák minőségéről, számos egyéb paramétert célszerű figyelembe venni. Próbálja ki fóliaválasztó alkalmazásunkat, és találja meg az Ön igényeinek legmegfelelőbb tetőfóliát!

Szükséges-e, hogy páraáteresztő legyen a tetőfólia?

Bizonyos esetekben, például egy tetőtérbeépítés esetén nagyon fontos a fólia páraáteresztő képessége. Ez az ún. sd érték, amely a nyugvó levegő páraáteresztő képességével hasonlítja össze az adott anyagot. 20 cm-es sd érték alatt tekinthető páraáteresztőnek az anyag. A kisebb érték jobb páraáteresztő képességet takar, de nem feltétlenül jelent összességében is jobb minőségű terméket. A szerkezet rétegrendjét páratechnikailag méretezni kell, igazolni kell, hogy a szerkezetben nem történik páralecsapódás. A páratechnikailag hibás rétegrend vagy a hibás kivitelezés esetén vizesedés, penészedés következhet be, csökkenhet a hőszigetelő teljesítmény, állagvédelmi problémák léphetnek fel, és súlyos esetben akár a szerkezet állékonysága is veszélybe kerülhet.

Miért érdemes szakértő tanácsát kérni a kúpalátét kiválasztásakor?

A tetőfedőanyag-gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve nem jár kötelezettséggel. A gyártó szakemberei meghatározzák, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ezek közül melyik lehet az optimális az Ön számára. Ha el szeretné kerülni a kúpalátét nem megfelelő megválasztással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, kérje ki szakértő tanácsát a témában!

Szükséges-e a tetőfólia?

Nagyszüleink idejében fólia nélkül épültek a tetők, ennek ellenére akár emberöltőnyi ideig betöltötték alapfunkciójukat. Ma azonban sokkal magasabb elvárásaink vannak az épületeinkkel szemben, mint ötven vagy akár húsz-harminc évvel ezelőtt. A tető alatt fokozott szárazsági követelményeket kell biztosítani, hiszen a padlás vagy tetőtér hőszigetelésébe a minimális mennyiségű nedvesség sem juthat be. A megfelelően megválasztott tetőfólia a teljes tetőszerkezet vízzáróságát fokozza. Mára a szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a tetőfólia rendkívül fontos és a legtöbb esetben kihagyhatatlan része a tetőnek! Döntsön jól, és válassza ki az Ön számára optimális tetőfóliát fóliaválasztó alkalmazásunk segítségével!

Mitől mehet tönkre a tetőfólia?

Előfordulhat, hogy egyes gyártók az előállítási költség csökkentése érdekében néhány drágább összetevőt a szükségesnél kisebb arányban alkalmaznak, sőt, akár el is hagyják. Ezek a különbségek egy új terméknél nem feltűnőek, csak költséges laborvizsgálatokkal mutathatók ki. Az említett összetevők hivatottak növelni például a hő-, a tűz, és az UV-állóságot. Ha hiányzik a hőállóságot biztosító komponens, akkor a felmelegedő héjazat alatt a tetőfólia molekulái nagyon rövid idő alatt lebomlanak, és a fólia tönkremegy. A jó minőségű tetőfólia is tönkremehet pl. a motorfűrész olajtól, vagy az extrém mechanikai hatástól. Ma már persze léteznek a motorolajoknak, faanyagvédő szereknek ellenálló termékek is, illetve extrém magas szakítószilárdságú termékek is, de ezek használata Magyarországon még nem elterjedt.

Miért fontos, hogy megfelelő tetőfóliát válasszunk?

A tetőfóliát a szerkezet közepére építik be. Amennyiben nem az adott igényhez megfelelő megoldás készül el, vagy a termék idő előtt tönkremegy, a csere költséges lehet, mivel ez szakszerűen általában csak a cserépfedés és lécezés teljes eltávolításával valósítható meg. A csere munkadíja sokszorosa lehet az eredetileg vásárolt tetőfólia bekerülési árának. A cserével járó kellemetlenségek pedig sokszor nem is számszerűsíthetők. Beázás, penészedés, foltos plafon? Lehet, hogy a tetőfólia nem megfelelő! Nem is gondolná, de a tetőfólia az egészséges lakókomforthoz is nagyban hozzájárulhat! Mindezek tükrében egyértelmű, hogy a tetőfóliát nagy gonddal érdemes kiválasztani.
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés