Tetőtépítek logo

A gerinc szakszerű kialakítása

Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan alakíthatjuk ki szakszerűen a tetőgerincet?

A házak koronájaként magasba nyúló tetőgerinc nem csupán esztétikai funkcióval bír.
A tetősíkokat összekapcsolva a vízzárást biztosítja, valamint a tető szellőzésében is kulcsfontosságú szerepe van.

Nézze meg videónkat és tudjon meg többet róla, hogy miért fontos a megfelelő tetőgerinc kiépítése!

Hasznos információk a videó anyagához

Mi a különbség az élgerinc és a taréjgerinc között?

Amennyiben két tetősík olyan módon metsződik, hogy a csapadék a metszésvonal felől a csatlakozó tetőfelületek felé halad, akkor gerincről beszélünk. A vízszintes gerinc a taréjgerinc, a ferde gerinc az élgerinc.

Miért kell különös gonddal kivitelezni a vápát?

A vápa vízterhelése általában igen jelentős, hiszen mindkét csatlakozó tetőfelületre érkező csapadékot ez a szerkezet vezeti le az ereszig. Belátható, hogy különösen fontos a két tetőfelület vízzáró csatlakoztatása, beleértve a nem látható szerkezeteket is (pl. alátétfólia).

Hogyan kell kivitelezni a vápát?

Óva intünk minden laikust, hogy maga kísérletezzen a vápa kivitelezésével, hiszen a vápa az egyik legbonyolultabb részlet a tetőn, ezért csak néhány szempontot emelnénk ki:
  1. A vápalemezt teljes felületű aljzatra kell készíteni, ezt az aljzatot még a fóliaterítés előtt el kell készíteni, és az alátéthéjazat vonalvezetését is úgy kell megoldani, hogy a fólián esetenként megjelenő nedvesség akadálytalanul le tudjon jutni az ereszvonalig, ahol le tud cseppenni a szerkezet károsítása nélkül.
  2. A vápalemez hőmozgását biztosítani kell, ezért a rögzítését rögzítőfércekkel (az ún. „hafterekkel”) kell megoldani a vápalemez átlyukasztása nélkül.
  3. A hornyolt cserepekből készíthető egyrétegű fedés esetén az ún. aláfektetett vápát alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy egy fémlemezre fed rá mindkét oldalról érkező cserépfedés. A cserépfedések nem érhetnek le a vápa tengelyéig, hogy a levelek, egyéb szennyeződések el tudjanak távozni a tetőről. A cserép és a fémlemez közötti hézagot tömíteni szükséges (ún. vápatömítővel).

Szükséges-e a kúpalátét a sík profilú tetőcserepekhez?

Igen, az élgerinc és a taréjgerinc esetében egyaránt szükséges a kúpalátét, hiszen enélkül csak az optikai csatlakoztatás történik meg - a vízzáróság szempontjainak figyelmen kívül hagyásával.

Milyen anyagból készült kúpalátétet válasszak?

A kúpalátét – bár jórészt árnyékban, illetve takarásban van – jelentős UV terhelést kaphat, főként a szélső sávban. Törekedni kell az UV-álló anyagok, elsősorban fémek használatára. A gyártók kínálatában megtalálhatók az UV-álló lakkal bevont, formázható alumínium anyagú tekercsek.

Miért érdemes szakértő tanácsát kérni a kúpalátét kiválasztásakor?

A tetőfedőanyag-gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve nem jár kötelezettséggel. A gyártó szakemberei meghatározzák, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ezek közül melyik lehet az optimális az Ön számára. Ha el szeretné kerülni a kúpalátét nem megfelelő megválasztással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, kérje ki szakértő tanácsát a témában!
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés