Tetőtépítek logo

Viharbiztonság, hófogás

Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan tehetjük tökéletesen vihar- és hóbiztossá a tetőt?

Magyarországon évente átlagosan 35 olyan nap van, amikor a szél sebessége eléri a 54 km/órát. Hazánk szélsőséges időjárása évek óta sok milliós károkat és sok fejfájást okoz a háztulajdonosoknak.

Tapasztalatok szerint viszont csak az esetek 10%-ában tudja megbontani a vihar a beton tetőcseréppel fedett rendszert.

Válassza Ön is a Terrán betoncserepeit! Nézze meg videónkat!

Hasznos információk a videó anyagához

Mikor tekinthető viharállónak a tető?

Akkor, ha a tetőfedés mozdulatlanságát biztosító erők nagyobbak annál az erőnél, amely a következő öt-hat évtizedben akár csak egyetlen alkalommal néhány másodperc időtartamig felléphet egy szélvihar idején. Mivel az időjárásunkban az utóbbi évtizedekben egyre szélsőségesebbé válik, a korábban biztonságos megoldások ma már akár túl kockázatossá válhatnak.

Mennyire költséges a viharbiztonság?

A viharbiztonság sok esetben nem is annyira anyagi, mint inkább szemléletbeli kérdés. Egyes tetőfedő anyagok (45 foknál kisebb tetőhajlásszög esetén) önmagukban biztosítják a viharállóságot, csupán a tető szélső zónáiban igényelnek mechanikus rögzítést. Ez a mechanikus rögzítés lehet egyszerű csavar, viharkapocs. Ezek alkalmazása általában néhány ezrelékkel növeli meg a teljes tető kivitelezési költségét, amiért cserébe óriási mértékű viharbiztonsági pluszt vásárolhatunk meg magunknak.

Hogyan kell viharbiztos tetőt kialakítani?

A hazai kivitelezési gyakorlatban szerencsére elterjedt, hogy a szegélycserepeket és a kúpcserepeket csavarozással kell rögzíteni. Ezen túlmenően rögzíteni kell egyebek között az eresz menti cserepeket és vágott cserepeket is. A csavarozás helyettesíthető vagy kombinálható viharkapcsokkal, illetve vágottcserép rögzítőkkel. A viharbiztonságra, pontosabban a viharos szél emelő hatása elleni védelemre kiterjed az ún. EUROCODE szabvány. A földrajzi elhelyezkedés, a tengerszint feletti magasság, az épület formája és magassága, továbbá más tényezők figyelembevételével meghatározható a szükséges védelmi szint. Az előírásokról a témában jártas szakemberek további információt adnak. Már néhány ezer forint ráfordítással, a megfelelő kiegészítő elemek beépítésével jelentősen növelhető egy tető viharállósága, ezeken a tételeken nem érdemes tehát spórolni. Kérje tetőrendszer-kiegészítő elemeket is tartalmazó díjmentes anyagszükséglet-számításunkat!

Miért hasznos a hófogás a tetőn?

A tetőkön egy-egy csapadékos téli időszakban jelentős hótömeg telepedhet meg. Ez a hótömeg magyarországi viszonyok között négyzetméterenként 80 vagy akár 100 kg is lehet, ami egy 50 m2-es tetőszakaszon 4-5 tonnányi jeges havat is jelenthet. Amennyiben e hótömeg lecsúszását nem akadályozzuk meg, akkor lavinaszerűen távozhat a tetőről. Ez a lavina pusztító erejű lehet, elsodorhatja, leszakíthatja a tetőfelépítményeket (kéményt, antennát, stb. vagy az ereszcsatornát). Ezen túlmenően jelentős károkat okozhat a talajszinten a növényekben, járművekben, alacsonyabban fekvő épületrészekben, sőt, életveszélyt jelenthet az alatta tartózkodó emberekre is. A hólavina kialakulását tehát célszerű gátolni, sőt, bizonyos esetekben ez jogszabályi kötelezettség is.

Milyen hófogó megoldások léteznek?

Léteznek a teljes tetőfelületen meghatározott raszterben elhelyezett hófogók (hóvágók), amelyek az elhelyezett darabszámmal arányos fékezőerőt fejtenek ki, illetve használhatók még a hófogó rácsok is. A felületi és a vonalmenti hófogás egymással kombinálható.
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés