Tetőtépítek logo

Az eresz szakszerű kialakítása

Bejegyzés kiemelt képe

Miért kiemelkedően fontos a gondosan kialakított eresz?

Sok esetben az eresz nem megfelelő kiépítése miatt mehet idő előtt tönkre a házat védő tető. Az esővíz elvezetése mellett ugyanis a tető megfelelő szellőzésében is kulcsfontosságú a gondosan kivitelezett eresz, ezért szakértőink segítenek, hogy minél több részletet megismerjen a megfelelő döntések meghozatalához.

Nézze meg videónkat!

Hasznos információk a videó anyagához

Eresz alatt kizárólag az ereszcsatornát értjük?

Az "eresz" kifejezés alatt nem elsősorban az ereszcsatornát, hanem a tetőszerkezet szarufavég kialakításának minden részletét, beleértve a deszkázatot, a beszellőzést, az ereszpallót vagy ereszlécet, és az ereszcsatorna rendszert is értjük.

Milyen funkciókat kell biztosítani az ereszkialakítás során?

Az ereszkialakítás során ki kell alakítani a legalsó cserépsor teherbíró tartószerkezetét, le kell vezetni a vizet a cserépfelületről az ereszcsatornára, a tetőfólián összegyűlő nedvességet rá kell vezetni a cseppentőlemezre, hogy onnan lecseppenhessen, valamint biztosítani kell a cserép és tetőfólia közötti átszellőztetett légrés megfelelő méretű beszellőző keresztmetszetét. Ezen kívül meg kell akadályozni, hogy a madarak, rágcsálók, rovarok bejussanak a cserép alá.

Milyen típushibák fordulnak elő a kivitelezésnél?

Amennyiben az eresz lambériát, illetve deszkázatot nem a szarufavégbe süllyesztik (statikai okokból vagy más okból), akkor vízzsák jöhet létre a fólia felületén, illetve túlságosan leszűkülhet a beszellőző keresztmetszet. Ezt célszerű már a tervezés során méretezéssel ellenőrizni. A másik típushiba, hogy a tetőfóliát mindenáron az ereszcsatornába próbálják beerőltetni. Erre semmi szükség, hiszen a fólián megjelenő nedvesség normál hajlásszögnél nem lesz olyan mértékű, amit feltétlenül el kell vezetni. Az esetek döntő többségében megengedhető, hogy a cseppentőlemezről a talajra cseppenjen.
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés