Tetőtépítek logo

Hőszigetelés

Bejegyzés kiemelt képe

Hogyan tehetjük hatékonyabbá a tető hőszigetelését?

Csak kevesen tudják, hogy otthonunkban a tető hőszigetelése az egyik legfontosabb. Mivel a meleg felfelé száll, ezért télen a rosszul szigetelt tető kiengedi azt, növelve így a fűtésszámlát.

A piacon sokféle szigetelőanyag áll rendelkezésre, válasszunk olyat, ami minden szempontból megfelel számunkra (ár-érték, hővezetési együttható, környezetvédelem).

Nézze meg videónkat és tudjon meg többet a témáról!

Hasznos információk a videó anyagához

Miért fontos a tető, illetve a padlásfödém hőszigetelése?

Örvendetes, hogy hazánkban meglehetősen elterjedt a homlokzati falak utólagos külső hőszigetelése. A legtöbb esetben azonban a beavatkozás ennyiben ki is merül. Ugyanakkor az ún. termikus burok felső vonalának a hőszigetelése is ésszerű lenne, hisz a meleg most már ebbe az irányba igyekszik, és a jól hőszigetelt falak esetén a hőveszteség jelentős részét a kevésbé jól hőszigetelt felső felületen keresztül kiáramló hő teszi ki. Ezért lehet fontos, hogy ezeket a felületeket is hőszigeteljük.

Megtérülő beruházás-e a tető hőszigetelése?

A padlásfödém hőszigetelése néhány év alatt megtérül, sokkal rövidebb idő alatt, mint a homlokzati hőszigetelés, hiszen itt ugyanolyan hőszigetelő teljesítmény sokkal kisebb költséggel megvalósítható, ugyanis általában elmaradhat az állványozás és a vakolás jelentős költsége. A beépített tetőtereknél ez a költség némileg magasabb, mint a padlásfödém esetében.

Milyen hőszigetelő megoldások léteznek beépített tetőtér esetén?

A korábban alkalmazott módszerek, amikor kizárólag a szarufák között alkalmaztunk hőszigetelést, korszerűtlenek, már ma is elavultak, de 2018-ban tovább szigorodtak az előírások. Amennyiben a szarufa között jó állapotban van a hőszigetelés, akkor az megtartható, de a szarufákon belül vagy kívül kiegészítő hőszigetelésre van szükség.

Melyik éri meg: a belső vagy külső oldali hőszigetelés?

Általában mindkettő megtérülő beruházás, a kérdést inkább úgy érdemes feltenni, hogy melyik éri meg jobban. Az erre adható válasz azonban nagyon sok tényező függvénye, például hogy milyen a tetőtér alakja, mennyire értékes az alapterület, stb. Általánosságban elmondható, hogy ha az alapterület értékét nem számítjuk, akkor a belső oldali kiegészítő hőszigetelés alacsonyabb kivitelezési költséggel valósítható meg. El kell fogadni azonban, hogy ez a belmagasság, illetve a hasznos alapterület csökkenésével jár. Ha ezeket számszerűsítjük, akkor fordulhat a kocka, és kiderülhet, hogy a külső oldali kiegészítő hőszigetelés már a kivitelezés pillanatában megtérül.

Milyen előnyei vannak a belső oldali kiegészítő hőszigetelésnek?

A belső oldali kiegészítő hőszigetelés esetében a külsőhöz képest alacsonyabb anyagköltséggel kalkulálhatunk. A belső burkolat lebontásával kijavíthatjuk a párafékező réteget. Hátránya, hogy a kivitelezés idejére az adott tetőszakaszból ki kell költözni, illetve a tetőtér hasznos alapterülete csökken.

Milyen előnyei vannak a külső oldali kiegészítő hőszigetelésnek?

A belső oldali hőszigeteléssel ellentétben a külső oldali hőszigetelést általában anélkül el lehet végezni, hogy a burkolatot meg kellene bontani, illetve a tetőtéri szobából ki kellene költözni. Az alapterület sem csökken értékes négyzetméterekkel. A táblás anyagokkal egyszerűbb és gyorsabb a kivitelezés, ami szintén fontos tényező. Mivel a héjazatot el kell távolítani, érdemes az ütemezést akkorra tenni, amikor a tetőfedés javítása vagy cseréje amúgy is esedékes.

Mi az a hőhíd? Hogyan csökkenthető a hatása?

Az épületfizika meghatározása szerint az épülethatároló szerkezeteknek azon részeit, melyeken többdimenziós hőáram alakul ki, hőhidaknak nevezzük. A gyakorlatban ez nagyobb hőveszteséget jelent és alacsonyabb belső felületi hőmérsékletet. A hidegebb felületen hamarabb létrejöhet a páralecsapódás, illetve penészedés. A tetőszerkezetben a fenyőből készült szarufa sokkal rosszabb hőszigetelő, mint a korszerű hőszigetelő anyagok, ezért hasonló hőhidat képez, mint a téglafalban a vasbeton pillér. A szarufa alatti vagy feletti hőszigeteléssel a hőhídhatás csökkenthető, ez energetikai és állagvédelmi előnyökkel járhat.
dekorációs kép egy emberről dekorációs kép egy emberről
Érdeklődés